Vitamíny
Vitamíny jsou katalyzátory většiny chemických reakcí v těle. Jejich dostatečné množství v organismu je velmi důležité pro zachování vnitřní rovnováhy (homeostázy). Nadměrný příjem vitamínů není bezpodmínečně tou správnou cestou ke zdraví a dosažení optimální výkonnosti. Při dodržení zásad pestré, racionální stravy a zdravého životního stylu je většinou jejich příjem z potravy dostatečný. Ve výjimečných situacích lze jejich příjem dočasně zvýšit.
Seznam vitamínů a jejich zdroj:
A – mrkev, listová zelenina, zelenina žluté a oranžové barvy, petržel, meruňky, atd.
B1 – sója, luštěniny, listová zelenina, atd.
B2 – mandle, listová zelenina, brokolice, hrách, čočka, houby, hlávkové zelí, atd.
B3 – houby, listová zelenina, fazole, hrách, čočka, obiloviny, ořechy, atd.
B5 – mrkev, zelí, fazole, čočka, hrách, sója, obiloviny, atd.
B6 – mrkev, sója, kapusta, čočka, obiloviny, květák, atd.
B12 – fazole, klíčky, hléva ústřičná, atd.
Kyselina listová – meruňky, jablka, špenát, salát, hlávkové zelí, brambory, luštěniny, pórek, atd.
H – obiloviny, sója, hrách, ořechy, atd.
C – brokolice, kapusta, květák, ovoce (hlavně citrusy), řepa, zelí, atd.
D – ryby, sluneční záření
E – listová zelenina, ořechy, semena, rostlinný olej, jablka, mrkev, celer, luštěniny, atd.
K – listová zelenina, luštěniny, zelí, atd.