Tuky (lipidy)
Tuky nelze ve stravě opomíjet, ale ani přeceňovat. V běžné stravě bývá dostatek na pohled neviditelných tuků. Jsou obsaženy například v tukové tkáni v mase, mezi svalovými vlákny v mase, v mléčných výrobcích, sýrech apod. Není tedy třeba je organismu speciálně dodávat (ani u sportovců). Tuky představují hlavní zdroj energie a poskytují organismu až 70% z jeho energetické potřeby. Jejich denní příjem by měl být 25 – 30% z celkového denního příjmu potravy. Tuky se skládají s mastných kyselin. Z tohoto pohledu je dělíme na tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny (měly by být v naší stravě zastoupeny co nejvíce) a na tuky obsahující nasycené mastné kyseliny (škodlivé - ukládání cholesterolu v tepnách).
Zdroj tuků:
Tuky s nenasycenými mastnými kyselinami – rostlinné oleje, margarín, ryby, ořechy, semena, obiloviny, luštěniny
Tuky s nasycenými mastnými kyselinami – máslo, maso, plnotučné mléko, smetana, tučné sýry, sádlo, masné výrobky a uzeniny, paštiky